Dodjeljene nagrade novinarima, MANS promoviše SPI

Promovišući  korišćenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama u pisanju istraživačkih tekstova, NVO MANS je na konkursu dodjelio tri novinarske nagrade.

Istraživačka priča „Ulcinj: pred vratima izbori i tužioci“ Sanje Rašović, freelance novinarke, osvojila je prvu nagradu na konkursu za najbolju istraživačku priču. Dobitnik druge nagrade je Jovan Nikitović, novinar Pobjede za serijal priča o Narodnom muzeju Crne Gore, a treću nagrada pripala je Mili Radulović, novinarki ND Vijesti za priču „Zakon ćutanja o neustavnom prisluškivanju“.  Radulović je generalna sekreatrka DPNCG.
Nagrade su uručene u EU info centru.
Sanja Rašović, osvrnula se na ambijent u kojem rade crnogorski novinari:„To je ambijent ličnog straha i strahovanje za ličnu bezbjednost i za bezbjednost svojih porodica, tako i u smislu finansijske nesigurnosti jer su istraživački novinari primorani da, kako bi obezbijedili ličnu egzistenciju, rade i neke druge poslove,“ rekla je Rašović.
Ona se osvrnula i na reakciju nadležnih državnih organa. „Nakon svakog istraživačkog rada, i pored dokazanih zloupotreba, do sada nismo imali priliku da vidimo da državni organi na pravi način reaguju.“
Nakon uručivanja nagrada članovi žirija, zajedno sa novinarima i predstavnicima civilnog sektora, govorili su na tribini o „Ulzi slobodnog pristupa informacijama u istraživačkom novinarstvu i borbi protiv korupcije.“