Potreban Crnogorski akt o slobodi medija

Ukoliko želimo da, u oblasti medija, naš evropski put karakteriše istinsko spajanje sa EU vrijednostima, a ne partijski aktivizam ogrnut štrikovima iz Brisela, Crna Gora mora pripremiti i usvojiti sopstveni akt o slobodi medija.

Dobijanje IBAR-a koje je usljedilo nakon usvajanja više zakona (među kojima je i set medijskih) je direktan signal da je Crna Gora napravila značajne korake u važnim oblastima i da može da nastavi dalje usklađivanje sa EU standardima.

Zato, uzimajući u obzir cjelokupno stanje u medijskom sektoru, UZOR i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) još jednom pozivaju da se u što skorijem vremenskom roku, pripremi Crnogorski akt o slobodi medija, u skladu sa Evropskim aktom o slobodi medija koji je Evropski parlament usvojio u martu ove godine.

Donošenjem Crnogorskog akta o slobodi medija formalno bi se definisalo, poštovanje uredničke slobode i nezavisnost pružaoca medijskih usluga.

Kroz transparentne postupke imenovanja i razrješenja direktora i čelnika uprava, garantovala bi se nezavisnost javnih servisa i onemogućilo njihovo iskorišćavanje u političke svrhe.

Između ostalog, osigurala bi se kvalitetnija zaštita novinarskih izvora i obezbjedila tranparentnost vlasništva medija što padrazumijeva sve informacije o stvarnim vlasnicima kako bi građani znali ko kontroliše medije i čiji interesi mogu uticati na njihovo izvještavanje.

Takođe, po uzoru na dokument usvojen u Evropskom parlamentu, Crnogorski akt o slobodi medija bi trebalo da dovede do toga da medijske kuće moraju prijaviti sva sredstva koja su dobila od državnog oglašavanja, državnu finansijsku podršku, ali i finansijsku podršku iz trećih zemalja.

Usvajanjem pomenutog akta Crna Gora bi napravila značajan progres na evropskom putu u oblasti slobode medija, jasno apostrofirajući da nezavisni medijski servisi imaju važnu kritičku ali i ekonomsku ulogu u društvu.

UZOR i DPNCG će u saradnji sa Hanns Seidel fondacijom, a uz podršku Evropske komisije, pružiti svaki vid podrške prilikom pripreme Crnogorskog akta o slobodi medija.

Mila Radulović, DPNCG

Maja Nikolić, UZOR